ARTICLE · 1092429
高中英语时态易错|动词时态综合练习(附答案+详细解析)
高中英语动词时态综合练习
题目
1.When I arrived at the party, John __________ (leave) already, so I didn't get to see him.
2.If it __________ (rain) tomorrow, I will stay at home and watch movies all day.
3.By the time he was 30, he __________ (travel) to over 20 countries and gained a lot of life experience.
4.She __________ (read) a book when the phone rang, so she put it down and answered the call.
5.The children __________ (play) in the park every weekend, enjoying the fresh air and sunshine.
6.By the end of next month, I hope I __________ (finish) reading this thick novel.
7.When I was a child, my parents __________ (take) me to the zoo every summer.
8.The company __________ (release) a new product next month, which is expected to be a big hit in the market.
9.They __________ (not meet) each other for ten years, and they were very excited to reunite.
10.If you __________ (not study) hard, you will not pass the exam.
11.By the time she graduated from college, she __________ (master) three foreign languages.
12.The old man __________ (sit) in the park , watching the people passing by.
13.When I got home, my mother __________ (cook) dinner in the kitchen.
14.The students __________ (discuss) the project for two hours when the teacher came in and gave them some suggestions.
15.By the end of this year, the construction of the new building __________ (complete).
16.She __________ (not like) math when she was in high school, but now she is majoring in it at university.
17.The movie __________ (start) when we arrived at the cinema, so we missed the beginning.
18.When I was walking on the street, I __________ (see) an old friend of mine, and we stopped to chat.
19.The little girl __________ (cry) when her mother left, but she stopped soon after her father comforted her.
20.By the time you arrive, the meeting __________ (begin) already, so please try to be on time.
21.They __________ (not finish) their homework yet, so they can't go out to play.
22.When I was a teenager, I __________ (dream) of becoming a professional athlete and trained hard every day.
23.The government __________ (take) measures to protect the environment in recent years, and the air quality has improved a lot.
24.By the time he was 40, he __________ (achieve) great success in his career and had a happy family.
25.She __________ (write) a letter to her friend when the power went out, so she had to stop.
26.The children __________ (laugh) at the funny story when their mother came in and told them to be quiet.
27.By the end of next year, I hope I __________ (learn) to play the piano well.
28.When I was young, my grandparents __________ (tell) me stories every night before I went to bed.
29.The train __________ (leave) in ten minutes, so we need to hurry up and get on it.
30.If you __________ (not be) careful, you will make the same mistake again.
参考答案:
1.had left
2.rains
3.had traveled
4.was reading
5.play
6.will have finished
7.took
8.will release
9.hadn't met
10.don't study
11.had mastered
12.sat
13.was cooking
14.had been discussing
15.will have been completed
16.didn't like
17.had started
18.saw
19.was crying
20.will have begun
21.haven't finished
22.dreamed
23.has taken
24.had achieved
25.was writing
26.were laughing
27.will have learned
28.told
29.leaves
30.aren't
高一英语动词的各种时态综合练习(带答案+解析)
1. When I arrived at the party, John __________ (leave) already, so I didn't get to see him.
答案:had left
【解析:arrived是过去动作;leave发生在arrived之前,即“过去的过去”,用过去完成时 had+过去分词。
句意:当我到达派对时,John已经离开了,所以我没见到他。】
2. If it __________ (rain) tomorrow, I will stay at home and watch movies all day.
答案:rains
【解析:if引导条件状语从句,遵循主将从现;从句用一般现在时表将来,主语it为三单,动词加‑s。】
句意:如果明天下雨,我就待在家里看一整天电影。
3. By the time he was 30, he __________ (travel) to over 20 countries and gained a lot of life experience.
答案:had traveled
【解析:by the time+过去时间(was 30),主句动作发生在这个过去时间点之前,用过去完成时 。
句意:到他30岁时,他已经游历20多个国家,获得很多人生阅历。】
4. She __________ (read) a book when the phone rang, so she put it down and answered the call.
答案:was reading
【解析:when+一般过去时,主句表示过去某个时间正在发生的动作,用过去进行时 was/were doing。
句意:电话响的时候她正在看书,于是她放下书接电话。】
5. The children __________ (play) in the park every weekend, enjoying the fresh air and sunshine.
答案:play
【解析:every weekend“每个周末”是经常性、习惯性动作,用一般现在时。
句意:孩子们每个周末都在公园玩耍,享受新鲜空气和阳光。】
6. By the end of next month, I hope I __________ (finish) reading this thick novel.
答案:will have finished
【解析:by the end of+将来时间(next month),表示到将来某时间点将会已经完成,用将来完成时 will have done。
句意:我希望到下个月底,我能读完这本厚厚的小说。】
7. When I was a child, my parents __________ (take) me to the zoo every summer.
答案:took
【解析:when I was a child为过去时间,描述过去经常性动作,用一般过去时。
句意:我小时候,父母每年夏天都会带我去动物园。】
8. The company __________ (release) a new product next month, which is expected to be a big hit in the market.
答案:will release
【解析:next month“下个月”,将来时间,用一般将来时 will do。
句意:这家公司下个月将发布一款新产品,有望在市场大受欢迎。】
9. They __________ (not meet) each other for ten years, and they were very excited to reunite.
答案:hadn't met
【解析:were excited是过去状态;“十年没见面”发生在重逢之前,属于过去的过去,用过去完成时否定hadn’t done。
句意:他们已经十年没见过彼此,重逢时十分激动。】
10. If you __________ (not study) hard, you will not pass the exam.
答案:don't study
【解析:if条件状语从句,主将从现;从句用一般现在时的否定形式。
句意:如果你不努力学习,考试就无法通过。】
11. By the time she graduated from college, she __________ (master) three foreign languages.
答案:had mastered
【解析:by the time+过去时间(graduated),到过去某个时间为止已经完成,过去完成时had done 。
句意:大学毕业时,她已经掌握三门外语。】
12. The old man __________ (sit) in the park , watching the people passing by.
答案:sat
【解析:描述过去发生的状态,现在分词watching作伴随状语,主句谓语用一般过去时。
句意:老人坐在公园里,看着来往行人。】
13. When I got home, my mother __________ (cook) dinner in the kitchen.
答案:was cooking
【解析:got home为过去瞬间动作;回家那一刻妈妈正在做饭,过去进行时was/were doing。
句意:我到家的时候,妈妈正在厨房里做晚饭。】
14. The students __________ (discuss) the project for two hours when the teacher came in and gave them some suggestions.
答案:had been discussing
【解析:老师进来(came in,过去)之前,学生已经持续讨论两小时;动作持续到过去某一刻,过去完成进行时 had been doing。
句意:老师进来给出建议时,学生们已经持续讨论这个项目两个小时。】
15. By the end of this year, the construction of the new building __________ (complete).
答案:will have been completed
【解析:by the end of+将来时间;建筑是“被完工”,将来时间前将要被完成,将来完成被动 will have been done。
句意:到今年年底,这座新大楼的建设工程将会完工。】
16. She __________ (not like) math when she was in high school, but now she is majoring in it at university.
答案:didn't like
【解析:when she was in high school 过去时间,过去不喜欢,一般过去时否定didn’t+动词原形。
句意:高中时她不喜欢数学,但现在大学主修数学。】
17. The movie __________ (start) when we arrived at the cinema, so we missed the beginning.
答案:had started
【解析:arrived是过去;电影开始发生在到达之前,过去的过去,过去完成时had done。
句意:我们到电影院的时候电影已经开始,所以错过了开头。】
18. When I was walking on the street, I __________ (see) an old friend of mine, and we stopped to chat.
答案:saw
【解析:was walking为过去进行时(背景),see是行走过程中发生的短暂瞬间动作,用一般过去时。
句意:我在街上走着的时候,看见了一位老朋友,于是我们停下来聊天。】
19. The little girl __________ (cry) when her mother left, but she stopped soon after her father comforted her.
答案:was crying
【解析:妈妈离开(left)那一刻女孩正在哭,过去进行时was doing。
句意:妈妈离开时小女孩正在哭,爸爸安慰之后她很快就不哭了。】
20. By the time you arrive, the meeting __________ (begin) already, so please try to be on time.
答案:will have begun
【解析:by the time+一般现在时表将来(you arrive),主句表示将来某个时间前已经完成,将来完成时will have done。
句意:等你到达的时候,会议就已经开始了,请尽量准时。】
21. They __________ (not finish) their homework yet, so they can't go out to play.
答案:haven't finished
【解析:yet“还(未)”,是现在完成时标志性副词;动作未完成对现在造成影响(不能出去玩),have/has not done。
句意:他们还没有写完作业,所以不能出去玩。】
22. When I was a teenager, I __________ (dream) of becoming a professional athlete and trained hard every day.
答案:dreamed
【解析:when I was a teenager过去时间段,and并列trained,时态保持一致,一般过去时。
句意:青少年时期,我梦想成为一名职业运动员,每天刻苦训练。】
23. The government __________ (take) measures to protect the environment in recent years, and the air quality has improved a lot.
答案:has taken
【解析:in recent years“近几年”,从过去持续到现在,现在完成时has/have done。
句意:近几年政府已经采取保护环境的措施,空气质量改善很多。】
24. By the time he was 40, he __________ (achieve) great success in his career and had a happy family.
答案:had achieved
【解析:by the time+过去时间(was 40),到过去某个时间已经取得成就,过去完成时had done 。
句意:到他40岁的时候,他已经在事业上取得巨大成功,还有幸福的家庭。】
25. She __________ (write) a letter to her friend when the power went out, so she had to stop.
答案:was writing
【解析:停电(went out)的瞬间她正在写信;when+一般过去时,主句过去进行时was doing。
句意:停电的时候她正在给朋友写信,只好停笔。】
26. The children __________ (laugh) at the funny story when their mother came in and told them to be quiet.
答案:were laughing
【解析:妈妈进来那一刻孩子们正在大笑;主语children复数,过去进行时were doing。
句意:妈妈进来叫他们安静的时候,孩子们正被有趣的故事逗得哈哈大笑。】
27. By the end of next year, I hope I __________ (learn) to play the piano well.
答案:will have learned
【解析:by the end of+将来时间next year,将来完成时will have done,表示到将来时点前将会完成。
句意:我希望到明年年底,我就已经把钢琴学好。】
28. When I was young, my grandparents __________ (tell) me stories every night before I went to bed.
答案:told
【解析:when I was young过去时间,描述过去习惯性动作,一般过去时。
句意:小时候,祖父母每晚睡觉前都会给我讲故事。】
29. The train __________ (leave) in ten minutes, so we need to hurry up and get on it.
答案:leaves
【解析:表示按时刻表、计划将要发生的动作(火车发车),可用一般现在时表将来。
句意:火车十分钟后就要发车,我们得抓紧上车。】
30. If you __________ (not be) careful, you will make the same mistake again.
答案:aren't
【解析:if条件状语从句,主将从现;be动词,主语you,一般现在时否定aren’t。
句意:如果你不仔细,就会再次犯同样的错误。】
做完这套高中英语动词时态综合练习,建议同学们先独立完成,再对照答案逐题复盘。重点关注动作发生的时间先后、时态标志词和动词变形规则。
👉 点击“在看”,收藏本文,方便后续复习时态考点。
📝 你最容易混淆哪几种时态?欢迎在留言区交流。